Veel gestelde vragen over wasbaar maandverband en menstruatiecups

Heb je een vraag? Grote kans dat die al eens gesteld is en je het antwoord hieronder vindt .

Is je vraag niet beantwoord? Via de chatknop rechtsonder in beeld neem je eenvoudig contact met ons op!

Katoenen maandverband klinkt erg ouderwets en niet zo fris. Maar juist omdat we nu steeds gezonder en duurzamer gaan leven, past katoenen maandverband heel goed in deze tijd.

 
In veel wegwerpproducten worden chemicaliën, plastics en chloor gebruikt om het extra wit te laten uitzien, goed te laten absorberen en toch dun te maken. Veel mensen zijn gevoelig voor deze onnatuurlijke stoffen en krijgen daarom een allergische reactie.
 
  • Katoenen maandverband is lekker zacht, natuurlijk en vochtregulerend. Het voelt heerlijk koel en droog aan en is geschikt voor iedere vrouw.
  • Met het gebruik van katoenen maandverband, bespaar je veel onnodige kosten en verminder je je afvalproductie. Je kunt het jaren gebruiken en je afvalproductie is nul geworden!

Heel makkelijk: de wasmachine doet het werk voor je 

Het is fijn om een apart emmertje met deksel (bijv een pedaalemmertje) aan te schaffen. 

  • Als je de mogelijkheid hebt, kun je het maandverband meteen onder de koude kraan afspoelen.
  • Wanneer je niet thuis bent, kun je het maandverband in een speciaal tasje/zakje doen en meenemen.
  • Als je thuis bent, leg je het in het emmertje met koud water om te weken. Eventueel kun je er een beetje geconcentreerd wasmiddel (bijv. een scheutje biotex op de vlek) of soda in doen. Laat het geheel een paar uur weken.
  • Wanneer je het niet na een dag in de wasmachine doet, moet je het water elke dag verversen.
  • Tenslotte was je het gewoon mee met de andere was op 60 graden. De wasinstructies staan tevens op de verpakking van de producten.
  • Liggend laten drogen is heel erg handig. Dan drogen ze plat op en zit de vorm er weer goed in!
 
Om de werking en levensduur van katoenen maandverband te optimaliseren, wordt gebruik van wasverzachter afgeraden. Wasverzachter belemmert de werking van het katoen.
 
Wanneer men een droger gebruikt, dan op het laagste/meest milde programma. De waterwerende PUL laag slijt sneller bij gebruik van de droger.
 
Katoenen inlegkruisjes hoeft men niet voor te weken wanneer ze voor dagelijks gebruik zijn (dus geen menstruatie). Je kunt ze op dezelfde manier als je ondergoed wassen. 
 

Een wasnetje kan heel handig zijn om de inlegkruisjes en maandverbandjes bij elkaar te houden.

Ieder merk heeft zijn eigen fijne eigenschappen. Katoen&Ko stelt kiest ieder merk zorgvuldig uit.
En hierdoor hebben we een heel compleet en uitgebreid aanbod. Voor iedere vrouw is een passende pad te vinden!

Dit zijn de kenmerken in een notendop beschreven. 

Charlie Banana
De best uitwasbare, dus sneller schoon. Minder maandverbanden nodig om te laten weken. 
Polyester fleece + PUL
Per 3 stuks.
 
Imse:
Voordelig.
Gemaakt van biokatoen + PUL stof.
Per 3 stuks.
 
EcoFemme
Fijne pasvorm. Je steunt een maatschappelijk goed doel in India.
Maandverband en inlegkruisjes van katoen + antilek laagje. Tevens inlegkruisjes van 100% katoen.
Per stuk of per 3. 

Momiji Natural
Gemiddelde prijs en dunste maandverband. 
Inlegkruisjes 100% katoen, maandverband katoen+ PUL. 
Per 2 stuks.

 

Als je van huis bent is het handig om een wetbag mee te nemen om je gebruikte verband in te bewaren. Vouw de lange stukken van je gebruikte pad naar binnen en maak de drukknoopjes vast. Zo is het een klein pakketje wat je in de wetbag kun stoppen. De wetbag past eenvoudig in je (hand)tas.


Eenmaal thuis voeg je het gebruikte verband bij je andere verbanden totdat je gaat wassen.

Jazeker, katoenen maandverband en inlegkruisjes zijn prima geschikt voor licht urineverlies.

Zelf kun je het beste beoordelen of je inlegkruisjes of het maandverband nodig hebt.
 

Ons maandverband en een paar soorten inlegkruisjes hebben een ademend maar watervast laagje waardoor doorlekken voorkomen wordt.
 
Er zijn ook inlegkruisjes zijn van 100% zacht katoen, dus heel fijn om te gebruiken als je veel afscheiding hebt en/of wanneer je lichte druppeltjes urine ‘verliest’.

Ons katoenen maandverband heeft altijd een waterafstotend ademend laagje.
Daarom ook geschikt voor na de bevalling.

Omdat dan het bloedverlies vrij groot is, adviseren wij de large pads en night pads. De keuze van het merk maakt hierbij niet uit. Ze zijn allen geschikt.

Hoe minder je gaat vloeien, hoe kleiner de maat is die je nodig zal hebben. Uiteindelijk kun je ook vooruit met een medium of small pad, die je na de kraamtijd ook voor je menstruatie kunt blijven gebruiken.

Het is afhankelijk van hoeveel je wilt wassen en hoeveel je vloeit. Hoe minder je wast, hoe meer je nodig hebt. 


Maar over het algemeen kun je denken aan:
– 6 inlegkruisjes
– 6-8 medium/regular pads
– 2-4 night pads


Uiteraard kun je beginnen met een kleinere hoeveelheid, een proefpakketje of een paar maandverbandjes van één merk. Dan kun je vervolgens ontdekken welke je het fijnste vindt.

Wanneer je een menstruatiecup gebruikt, kun je wat inlegkruisjes gebruiken als back-up (extra bescherming mocht je cup toch een beetje lekken, of je moet nog oefenen)

Veel vrouwen die een cup gebruiken, willen er voor de lichte dagen of sommige nachten, maandverband bij.
Dan kun je denken aan:


– 1 menstruatiecup
– 6 inlegkruisjes (eventueel meer voor dagelijks gebruik)
– 3 maandverbanden medium/large

Ja! Dat kan zeker.

Niet elk meisje ziet het zitten om al een cup te gebruiken. Dat geldt trouwens ook voor een tampon. Heel veel meisjes vinden het fijner om eerst (wasbare) maandverbanden te gebruiken. Maar het kan wel. Absoluut.

In dat geval raden we  Meluna S aan. Kies liever geen shorty. Die is moeilijker terug uit te halen omdat hij zo kort is. Bovendien is hij zo klein waardoor de opvangcapaciteit te weinig is. En kies ook voor een classic en geen soft en sport. Soft is moeilijker in te brengen omdat hij moeilijk openklapt. Jonge meisjes hebben over het algemeen heel goede bekkenbodempieren en duwen dan de zachte cup in. Sport is daarentegen weer te stug, waardoor het wat pijnlijk kan zijn.

Om het inbrengen wat makkelijker te maken, raden we kokosolie aan, een natuurlijk glijmiddel.

Dus, ja, het kan. Een cup voor een tiener. De meeste meisjes zullen zeker geholpen zijn met een kleine cup, omdat de bekkenbodemspieren nog heel strak zijn. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als je veel bloedverlies hebt en wat steviger gebouwd bent, kan het zijn dat het bloed langs de kleine cup loopt, dan ben je beter geholpen met een iets grotere cup. Twijfels? Kijk even naar dit artikel en stuur een mailtje naar service@katoenenko.nl voor advies op maat.

We krijgen deze vraag regelmatig. Logisch, want je kunt ze niet even passen. Toch zijn we er van overtuigd dat we voor bijna iedereen de juist menstruatiecup hebben.  

 

Me Luna

De Meluna is een fijn instapmodel. Ze bestaat in verschillende maten en stevigheden. Interessant als je wil testen of een cup iets voor jou is. Veel vrouwen vinden in de Me Luna al hun ideale cup. 

Sowieso mag je ervan uitgaan dat bijna alle vrouwen een gewone (en dus geen korte) vagina hebben. Shorty’s zijn echt de uitzondering voor vrouwen die bijvoorbeeld een zeer gekantelde baarmoeder hebben. In dat geval weet je dat meestal.  

En ook soft en sport is uitzonderlijk. Soft is bijvoorbeeld voor vrouwen met weinig bekkenbodemspieren, zij hebben vaak last van wat urineverlies bij lachen, niezen of springen. Sport is voor fanatieke sporters die hun bekkenbodemspieren gebruiken zoals bij paardrijden, yoga en ballet.

LouLou cup

Lunette cup

Mooncup

Imse Cup

Enkele vragen

Om je ideale cup te helpen bepalen heb ik een aantal vraagjes voor je. 

– Hoe oud ben je?
– Hoe groot ben je?
– Hoeveel weeg je?
– Heb je kinderen?
– Heb je veel bloedverlies?
– Denk je dat je zwakke bekkenbodemspieren hebt? Heb je soms moeite om je plas op te houden?
– Kan je je baarmoedermond voelen? Zit die laag tijdens je menstruatie? 

 Stuur een mailtje naar service@katoenenko.nl en we bepalen de ideale cup voor jou.

Elke keer als ik de vraag krijg, maakt mijn hart een sprongetje. En echt, dat gebeurt steeds vaker. Ik vind het  geweldig dat jongeren open staan voor onze duurzame producten. en natuurlijk is het antwoord ‘ja’!

De meeste jonge meisjes hebben nog geen zin om interne menstruatieproducten te gebruiken. Maandverband is dan een goede oplossing.

Welk maandverband?

Dat is heel persoonlijk, net als bij alle vrouwen. Hoeveel menstrueer je? Heb je graag iets zacht en fluffy? Mag het iets dikker zijn? Gewoon wit? Of liever met een printje?

Meest gekocht zijn de inlegkruisjes en maandverbanden van Imse Vimse. Prijs/kwaliteit zeker de top.

Maar eigenlijk kan elk maandverband dat we verkopen. Sommige meisjes verliezen net die eerste jaren extra veel bloed en zij zijn best geholpen met een groot maandverband.

Op stap/op school

Met een leuke wetbag kan je een aantal schone verbanden meenemen naar school. En de gebruikte vouw je dicht en stop je in een apart vakje van de wetbag.

Wassen

Thuis gaan de gebruikte maandverbanden in een grotere wetbag of emmertje totze gewassen worden.

Toch liever een cup?

Dat kan natuurlijk ook: 

Natuurlijk kan je wasbaar maandverband of menstruatieondergoed gebruiken bij urineverlies. Het is zelfs een aanrader omdat je bij urineverlies meestal dagelijks bescherming nodig hebt. Elke dag zo’n aangename stof rechtstreeks tegen je huid, is veel beter dan die superabsorberende chemische maandverbanden die verstikkend werken. Die geven jeuk of irritatie. Geloof me, het zal als een opluchting aanvoelen.

Veel vrouwen hebben licht urineverlies. Populair in dat geval zijn de  slips van Swaens. Als je liever inlegkruisjes of maandverband gebruikt, kies dan ene merk met een staydray laagje. We merken dat de katoenen inlegkruisjes en maandverbanden van Imse soms wat beginnen te ruiken in combinatie met urine, dus deze raden we niet aan. 

Ook als je meer urineverlies hebt, kan je wasbaar gebruiken. In dat geval raden we nachtverbanden of menstruatieondergoed heavy flow aan. 

Het is een flexibel menstruatiebekertje, dat ongeveer net zo wordt ingebracht als een tampon. Het menstruatiebloed wordt tijdens de ongesteldheid opgevangen in dit bekertje. Een paar keer per dag leeg je het cupje en na je menstruatie kan je het opbergen tot de volgende cyclus. Herbruikbaar dus.

 

Hoe gebruik je de menstruatiecup?

Eerst en vooral zorg je ervoor dat je handen schoon zijn. Desinfecteer de menstruatiecup voor het eerste gebruik. Je kan het cupje uitkoken (circa 5 min). De ideale positie om de cup in te brengen of uit te nemen is zittend of staand. Voordat je de cup inbrengt, vouw je deze in de lengte dubbel. De dubbelgevouwen cup breng je in in de vagina.
Dit is even oefenen, maar wordt na een tijdje heel normaal. Het inbrengen of uitnemen van een menstruatiecup is niet ingewikkelder dan een  tampon.

 

Hoe vaak leeg je de menstruatiecup?

Gemiddeld twee a drie keer per dag. De cup mag maximum 12 uur blijven zitten.

 

Uit welk materiaal bestaat een menstruatiecup?

Uit siliconen of TPE. Dat roept geen bekende allergieën op. Door een menstruatiecup te gebruiken heb je minder risico op bacteriële infecties en voorkom je het Toxisch Shock Syndroom (TSS), dat bijvoorbeeld kan optreden als gevolg van tampongebruik.
Een menstruatiecup kan ook gebruikt worden door vrouwen met eczeem of diverse soorten van huidallergie, bijvoorbeeld voor tampons of latex. De siliconen zijn neutraal voor de natuurlijke vaginale omgeving en drogen het slijmvlies niet uit.

 

Hoe onderhoud je een menstruatiecup?

Tijdens de menstruatie leeg je de cup een paar keer per dag. Je hoeft de cup dan alleen even uit te spoelen met water. Na je menstruatie steriliseer je de cup en bewaar je ze in een  zakje waar het niet in contact komt met UV-stralen en het zijn kleur behoudt.

 

Hoeveel cups heb je nodig?

Eigenlijk heb je met één cup al voldoende. Tijdens je menstruatie leeg je de cup regelmatig en spoel je het even uit met wat water. Na de menstruatie steriliseer je ze en bewaar je het tot de volgende cyclus.

Sommigen hebben er meerdere en gebruiken ze om en om. Dan kun je de ene weer inbrengen en de gebruikte later reinigen zodat deze klaar is voor de volgende keer. 

 

Hoe weet je dat de menstruatiecup goed zit?

Om te controleren of het menstruatiekuipje op de juiste plaats zit, kan je proberen de cup aan de onderkant om te draaien. Als het goed is ingebracht, kan hij niet worden omgekiept en wordt het door je vaginale spieren in dezelfde positie gehouden. De menstruatiecup wordt laag in de vagina ingebracht. Bij juist inbrengen lekt het niet door en voel je hem niet zitten.

 

Is het verwijderen niet moeilijk?

Nee. het is niet moielijk, maar je moet wel even weten hoe je dit het beste aanpakt. Het best is om het vaccum te verbreken. Dat kan je doen door met één vinger langs de cup te gaan en de cup aan de onderkant wat in te drukken. Als je echt moeite hebt om de cup te verwijderen, blijf dan vooral rustig. Neem even pauze. Drink bijvoorbeeld even een kopje thee. Je kan de cup laten zakken door bekkenbodemspieroefeningen te doen: je perst hem er als het ware uit (zoals bij een bevalling, of als je moet poepen.)

 

Wat als het steeltje irriteert?

Als het steeltje je irriteert, mag je het zeker afknippen.

 

Hoe lang gaat zo’n menstruatiecup mee?

Een menstruatiecup gaat zeker 5 jaar mee. Als je de cup goed onderhoudt kan deze zelfs veel langer mee!

Als je voor een menstruatiecup gaat

heb je eigenijk nauwelijks nog een maandverband nodig. Eerder een inlegkruisje waar je meestal heel de dag mee doorkomt. Je hebt dus genoeg aant één menstruatiecup en een vijftal wasbare inlegkruisjes. Sommigen kopen naar verloop van tijd nog een tweede cup . Dat is handig als je bijvoorbeeld je cup ‘ververst’ op het werk en je geen kraantje hebt. Je droogt je gebruikte cup dan af met wat toiletpapier en je stopt het in zijn zakje. Thuis kan je het dan afspoelen.

Als je enkel voor maandverbanden gaat

Als je overstapt van wegwerp naar wasbaar, bekijk je eens hoeveel maandverbanden je nu gebruikt. Meestal ‘ververs’ je niet vaker dan bij wegwerp. En dan beslis je of je genoeg verbandjes hebt voor heel je cyclus of dat je ondertussen nog eens wast. Doordat de maandverbanden niet echt dik zijn, kan je ze vrij snel wassen en drogen. Ik merk dat de meeste klanten eerst een testpakketje aanschaffen en hun laatste wegwerp opgebruiken en dan pas beslissen of ze nog extra verbanden nodig hebben.

Een menstruatiesponsje is een natuurlijk product dat je inbrengt als een tampon, zonder dat het chemische bestanddelen bevat. Een sponsje is herbruikbaar: je spoelt het na gebruik uit en brengt het opnieuw in. Zo gaat één spons minstens zes maanden mee. We raden het aan bij vrouwen bij wie het niet lukt met de menstruatiecup. Ondertussen hebben we al veel tevreden sponsjesgebruikers onder onze klanten. Voordeel is dat je het gemakkelijk kan inbrengen. Je propt het als het ware in je vagina, je kan er niets fout mee doen en je voelt het absoluut niet zitten.

 

Materiaal

Natuurlijke zeesponsjes, duurzaam geoogst uit de Middelandse Zee. Ze zijn  superabsorberend. 

 

Maat

  • S: ongeveer 5 cm
  • M: ongeveer 6 cm
  • L: ongeveer 7cm

Twijfel je over je maat, ga dan voor een large. Je kan ze nog altijd zelf bijknippen. 

 

Gebruik

  • Week de sponsjes voor het eerste gebruik minstens 10 minuten in water met een klein beetje appelazijn of tea tree olie.
  • Knijp het sponsje uit en spoel onder de kraan voor het inbrengen.
  • Breng het sponsje in zoals een cup of tampon. Eigenlijk is ene sponsje heel gemakkelijk in te brengen. Je propt het gewoon in je vagina. Een sponsje zit vrij laag en voel je niet zitten.
  • Na het verwijderen spoel je het sponsje onder de kraan. 
  • Berg het sponsje tussen je menstruaties door droog op.

Hoe lang kan je een sponsje inhouden?

Ongeveer 8 uur, net als een cup of een tampon.

 

Kan je een sponsje direct na het uitspoelen opnieuw inbrengen?

Ja, absoluut. 

 

Wat is een zeespons eigenlijk?

Een natuurlijke spons lijkt op een plant maar is in feite een simpele, primitieve meercellige diersoort; vandaar de bijnaam sponsdier. Sponzen leven in zeeën en oceanen, maar er zijn ook zoetwatersponzen. Ze zetten zich vast op de zee bodem en vangen hun voedsel door water te filteren door de natuurlijke stroming van de zee via hun duizenden kleine poriën. Sponzen hebben geen organen, spieren of zenuwen: net zoals een plant kunnen ze niet nadenken en voelen ze geen pijn.

De zeespons werd lang geleden al gebruikt voor schoonmaken, baden, olie op de huid aanbrengen en, jawel, als menstruatietampon. Als ze nat zijn, worden natuurlijke sponzen zijdezacht, en de poriën zijn goed zichtbaar. Wanneer ze drogen, worden ze hard. Natuurlijke sponzen kunnen intensief, maandenlang gebruikt worden.

 

Milieuvriendelijk

De intieme sponsjes worden geoogst met het uiterst respect voor de natuur en het milieu. Sponzen groeien terug als ze gesnoeid worden, en zijn dus een ‘hernieuwbaar product’.

Het blijkt zelfs dat verantwoordelijk snoeien het leven van een natuurlijke spons verlengt. Als een spons niet gesnoeid wordt, leeft het  ongeveer 10 jaar voordat zijn ‘wortels’ beginnen te sterven. Als getrainde duikers de spons snoeien zodat de wortels overblijven, kan het zich vernieuwen en leeft het langer.

Terwijl de spons wordt geoogst komen er ook miljoenen eicellen en spermacellen los in het water, wat de populatie van nieuwe sponzen aansterkt.

 

Natuurlijke absorptie

Materiaal dat absorbeert is vaak een paradijs voor bacteriën die van natte, warme plekjes houden. Zoals er nu veel over geschreven wordt in het nieuws, zijn tampons hierdoor dus niet 100% veilig voor het vrouwelijke lichaam. Het synthetische materiaal in tampons is ‘superabsorberend’ en bacteriën kunnen er zich juist snel voortplanten. Dit is een van de redenen dat het risico voor TSS (het toxisch shock syndroom) zo hoog is. Synthetische sponzen die typisch onder de douche worden gebruikt zitten vaak ook vol met bacteriën. Fabrikanten proberen dit te verminderen met chemische stoffen, maar deze chemische stoffen zijn juist slecht voor het menselijke lichaam omdat ze de hormonale processen aantasten.

Enzymen die van nature in de zeespons voorkomenzorgen ervoor dat bacteriën zich niet voortplanten. Ook stoppen ze schimmelgroei. Dit betekent dat natuurlijke sponzen toxisch-vrij en hypoallergeen zijn. De duizenden poriën zorgen voor een hoge absorptie maar zorgt er ook voor dat vloeistoffen makkelijk doorspoelen. Dit maakt de natuurlijke spons een schoon en bacterievrij product, ook voor intiem gebruik.

 

Reinigen

Hoe je je spons schoonmaakt hangt van af hoe je hem gebruikt. Kies de methode die het beste bij jou past.

  • Schoon: Was de spons goed onder warm water met een klein beetje handzeep of intieme zeep.
  • Nog schoner: Laat de spons 10 minuten weken in een glas of bakje met 1/10 water (appel)azijn mix. Een paar druppeltjes TeaTree olie erbij desinfecteert nog beter.
  • Helemaal schoon: Laat de spons 10 minuten weken in een glas of bakje water met 1 lepel baksoda (natriumbicarbonaat). Dit verfrist en herstelt de spons.

Veel vrouwen zullen het herkennen: roestbruine vlekken op hun zwarte ondergoed, inlegkruisjes of maandverbanden. De reden is zuur. Letterlijk dan: de zure afscheiding die de vagina aanmaakt. Eigenlijk zijn het bleekvlekken, de kleur is weggevreten. De pH-balans van de vagina is zuur om te voorkomen dat er infecties ontstaan. Bacteriën helpen de pH-balans van de vagina op het normale lage niveau te houden. Als de pH van de vagina toeneemt kunnen andere bacteriën zich vermenigvuldigen.

De vagina is zelfreinigend en het slijm dat het afgeeft is dus ook zuur, het wordt geproduceerd in de baarmoederhals, en komt op deze manier terecht in ons ondergoed. En dat kan dus de zwarte kleur van je ondergoed of maandverband aanvreten. 

Het is niet leuk, zo’n vlek in je onderbroek of op je maandverband, maar toch is zo’n bleekvlek niets om je zorgen over te maken. In tegendeel zelfs: het betekent dat je vagina goed zijn werk doet.

Je kan er niet echt iets aan doen. Het heeft geen zin om je te wassen met allerlei zepen. Dat doet meer kwaad dan goed. Weet wel dat je goed bezig bent door wasbaar te gebruiken. Met wegwerp maandverband heb je meer kans op broeierige infecties.

In principe heb je maar 1 menstruatiecup nodig. Je leegt hem in het toilet, spoelt hem af onder de koude kraan en je brengt hem opnieuw in. 

Het is niet nodig je cup telkens te steriliseren. Het is wel fijn om hem te kunnen afspoelen onder de kraan. Maar overdag een (paar) keer inbrengen zonder spoelen is niet erg. Als je je handen maar wast.

En als je hem maar elke ochtend en avond goed afspoelt en er dan voor zorgt dat er geen bloedrestjes in de vacuümgaatjes blijft zitten.

TIPS: wat doe je als je onderweg bent, of op je werk?

  • kies het gehandicaptentoilet, daar is meestal een wasbakje.
  • neem een flesje water mee, daarmee kan je de cup spoelen boven het toilet
  • gebruik toiletpapier om de cup wat schoon te maken
  • neem een kleine wetbag mee, met een paar natte wasbare billendoekjes. Daarmee kan je de cup even schoonvegen en ook jezelf 🙂
  • breng de cup gewoon opnieuw. Het kan geen kwaad als er nog wat restbloed aanzit, als je het maar niet altijd doet. Het is zeker niet onhygiënisch. Dan nog is het fijn om een paar doekjes te hebben (zie puntje hierboven)
  • gebruik een tweede cup en doe de eerste in een wetbag en spoel de cup uit als je weer thuis bent of een kraantje ter beschikking hebt
  • ga even naar de wasbakken buiten het toilethokje om je cup af te spoelen, en ga daarna terug naar het toilet om hem opnieuw in te brengen

Oké, je gaat voor wasbaar maandverband. Maar hoe doe je dat praktisch als je werkt of onderweg bent? Wat doe je dan met die vuile verbanden gedurende de dag?

Heel simpel: je vouwt ze dicht en klikt ze vast met de drukknoopjes. Dat pakketje stop je dan in een waterdicht transportzakje. Dat zakje is waterdicht, kan meegewassen worden indien nodig en heeft vaak twee vakjes waardoor je er zowel de schone als gebruikte maandverbanden in kan stoppen.

Eenmaal thuis kan je kiezen of je ze droog of nat bewaart voordat je ze wast. Droog stop je ze in een grotere wetbag. Nat kan je ze in een emmertje stoppen, waar je elke dag vers water in doet. In ieder geval moet je de maandverbanden eerst koud spoelenvoordat je ze in een warme wasmachine stopt. Dat kan door ze te spoelen onder de kraan, door ze te laten weken in wat water of door een koude voorwas te programmeren op je wasmachine. Anders gaan de bloedvlekken er niet uit.

Maar het kan dus zeker, wasbaar maandverband op je werk. Net even anders, maar even makkelijk als wegwerp. 

In plaats van toiletpapier kan je ook wasbare billendoekjes, of wasbaar toiletpapier, gebruiken. Zachte doekjes die je – als ze gebruikt zijn – in een emmertje of wetbag gooit en die je dan wast. Het klinkt een beetje vies. Maar eigenlijk valt dat echt wel mee.  
Gewoon droge doekjes in plaats van toiletpapier. Leg de doekjes bij het toilet.  Doe de vuile in een klein emmertje met deksel of in een wetbag. en dan twee keer per week wassen op 60 graden. Alleen het ophangen is een werkje. Dat kan perfect op een octopus droogmolentje van het bekende warenhuis. 

Menstruatieslips zijn onderbroeken die ook absorberen. Je kan ze dragen tijdens je menstruatie of voor de opvang van witverlies of urineverlies. In het kruis van het ondergoed zit een (of meerdere) absorberende laag verwerkt. Soms ligt die absorberende laag erop, soms zit het verstopt tussen de lagen stof van de onderbroek. Meestal is er ook een waterdichte ademende laag in PUL (PolyEruthaanLaminaat) die het vocht tegenhoudt zonder te verstikken. De absorberende en waterdichte lagen zijn bij menstruatieondergoed altijd vastgenaaid aan de onderbroek. Het is dus een soort all-in-one, alles hangt vast aan elkaar.

Om kleine lekjes op te vangen of als volwaardig alternatief voor (nacht)maandverband

Er zijn veel verschillende soorten menstruatieonderbroeken.

Sommige zijn heel dun en zien er net uit als ‘gewoon’ ondergoed. Je merkt nauwelijks dat er een extra absorberende laag in zit. Deze absorberen meestal niet zo veel. 

Ze zijn ideaal:

  • voor vrouwen met minder hevig bloedverlies
  • tijdens de minder zware dagen van de menstruatie
  • als back-up als je een menstruatiecup, menstruatiesponsje of een tampon gebruikt
  • als alternatief inlegkruisje voor de opvang van witverlies of licht urineverlies

Bij andere menstruatieonderbroeken zit er een maandverband op maat gemaakt in de onderbroek genaaid. Deze absorberen veel en kunnen zelfs bij hevige maandstonden en ‘s nachts gebruikt worden. 

Wanneer is het handig?

  • tijdens het sporten. Geen verschuivend maandverband
  • tijdens het omkleden in een gemeenschappelijke kleedkamer: niemand ziet het
  • tijdens het fietsen: geen hinder van de sluiting van maandverband
  • als het warm is: frisser dan maandverband, zowel wegwerp als wasbaar
  • bij beweeglijke vrouwen, bijvoorbeeld ‘s nachts. Het blijft beter zitten dan een los maandverband of inlegkruisje
  • als maandverbanden of inlegkruisjes je irriteren. Je voelt het niet zitten

Praktisch, hoe doe je dat?

Heel eenvoudig, zoals een gewone onderbroek. Alleen het wassen is anders. Als je je onderbroek vervangt op verplaatsing, neem je een wetbagmee. Dat is een wasbare zak van PUL waar je je onderbroek opgevouwen of opgerold in doet, zodat je zeker geen bloedvlekken hebt. Thuis gekomen bewaar je ze tot je gaat wassen in een wasemmer of waszak. Laat een vuile onderbroek niet langer dan 3 dagen liggen vooraleer je ze wast om geen schimmel te krijgen.

Wassen

Is net zoals wasbaar maandverband. Hier lees je daar alles over. Maar kort gezegd:

  • keer de slip binnenstebuiten.
  • eerst: koude voorwas/laten weken in koud water/afspoelen onder de koude kraan. Als je menstruatieondergoed met bloedvlekken onmiddellijk in de warme was stopt, stollen de eiwitten in het bloed en krijg je de vlekken er niet meer uit
  • wassen op 60° zodat je onderbroeken weer helemaal hygiënisch schoon zijn
  • lang programma met voldoende wasmiddel 
  • vermijd wasverzachter en droogkast: niet goed voor absorptie en kwaliteit

Hoeveel heb je er nodig?

Dat is zeer persoonlijk. Hoe veel dagen heb je ze nodig, hoe vaak was je, moet je vaak vervangen? Dit is zeer afhankelijk van vrouw tot vrouw. 

  • Als je ze als buffer of soort inlegkruisje gebruikt, heb je er maar eentje per dag nodig. Als je om de drie dagen wast, heb je er met vier of vijf wel genoeg (afhankelijk van hoe lang het duurt vooraleer ze droog zijn na het wassen)
  • Als je ze als volwaardig maandverband gebruikt, bereken je hoe vaak je je maandverband moeten vervangen op een dag en hoe vaak je wast. Stel dat je er vier nodig hebt op een dag en je wast na drie dagen, dan heb je er best 16. Dat zijn er 12 voor de eerste drie dagen, en dan nog vier voor die vierde dag terwijl de eerste 12 in de was zitten en hangen te drogen. Als je vaker wast, heb je er minder nodig.

Uit welk materiaal bestaan ze?

Je hebt menstruatieondergoed in verschillende materialen. Meestal zit er een waterdichte ademende laag in PUL (poly urethaan laminaat in). De absorberende ingenaaide inleggers zijn meestal in katoen of bamboe.

Moet je heel je onderbroek uitdoen als je hem wil vervangen?

Ja! Inderdaad. En dat is niet altijd praktisch. Dus een menstruatieonderbroek is niet aan te raden als je tijdens een dag op je werk of onderweg je een paar verschoonbeurten nodig hebt. Behalve als het een mooie zomerdag is en je hebt een jurk of rokje aan. 

Hoe strak moet het zitten om te voorkomen dat het doorlekt?

Het moet helemaal niet strak zitten. Het moet gewoon comfortabel zitten. Zoals elke andere onderbroek. Sommige hebben hun slipjes graag strak, anderen los. Sommige houden van een laag model, anderen van een hoog model. Kan allemaal. 

Ruikt het niet?

Menstruatieondergoed ruikt zoals wasbaar maandverband minder dan wegwerp.  Voordeel van wasbaar is dus dat het veel minder ruikt. 

Hoe lang kan je ze aan?

Dat is zeer afhankelijk van het model dat je draagt en van de hoeveelheid bloedverlies je hebt. Maar als de absorptie je bloedverlies aankan, kan je ze gerust een hele dag aanhouden. Ik raad wel aan om voor de nacht een verse te nemen.  

Hoe lang gaan ze mee?

Dat is nu nog lastig te zeggen: want menstruatieondergoed bestaat nog nog niet zo lang. Net als bij onze andere producten hangt veel af van hoe je ze verzorgt. Vermijd zeker de droger en wasverzachter. 

Prijsverschil

Het verschil in prijs wordt bepaald door de producent. 

Wasbaar maandverband zonder drukknopjes. Het bestaat. Met velcro, of zelfs met niets. En toch blijft het zitten. Hoe? Simpel. Je wikkelt het verbandje rond je slip. Sommige vrouwen hebben soms hinder van de drukknoopjes als ze fietsen, bijvoorbeeld. Daarom werd er gezocht naar  alternatieven om het maandverband of het inlegkruisje vast te zetten. Met klittenband dus, maar het kan ook met dit systeem van Imse Vimse. Vooral als je een broek, panty of  maillot aan hebt, blijft het goed zitten. Voor in de zomer, onder een rokje, raden we menstruatieondergoed aan. 

Het wordt niet aangeraden om direct na je bevalling een cup (of tampon) te gebruiken.

Vaginale bevalling

Na een vaginale bevalling moet de baarmoedermond opnieuw gesloten zijn. Anders lukt het niet met een cup. Dat duurt gemiddeld zes weken. Sowieso is de vagina na een bevalling nog heel gevoelig. Geef het wat tijd. Check zeker ook met je gyneacoloog als je twijfelt.

Keizersnede

Na een keizersnede kan het doorgaans sneller, maar ook daar moet je er zeker van zijn dat je baarmoedermond opnieuw gesloten is. 

Kraamverbanden

Voor je kraambloed kan je de cup dus niet gebruiken. Na je bevalling kan je nog flink wat bloeden. En na je bevalling ben je natuurlijk heel gevoelig. Je hebt net een baby gekregen. En een zachte aanpak is zeker aan te raden. Dus liefst geen chemische superabsorberende maandverbanden die irritatie kunnen veroorzaken, maar liever stoffen in natuurlijke materialen. De meeste vrouwen kiezen voor een nacthtverband. Zo’n nachtverband is vrij groot en interessant als je ligt en het bloed naar beneden loopt. Bovendien kunnen ze veel absorberen doordat ze meer absorberend materiaal (lees: stof) hebben. Bij flink veel bloedverlies kan je het maandverband boosten door er twee te gebruiken. Maar je kan ook een inlegger van wasbaar maandverband of een extra doek, zoals een tetradoek, gebruiken, om extra absorptie te hebben.

In principe zou de menstruatiecup niet mogen lekken. Het sluit de vagina volledig af waardoor het menstruatiebloed in de cup wordt opgevangen. Als er toch lekken zijn, is het omdat het bloed langs de cup kan lopen. En dat kan verschillende redenen hebben

  • de cup zit te hoog: De vagina wordt breder richting baarmoeder, waardoor de cup dan niet meer helemaal afsluit. In tegenstelling met de tampon, moet je de cup dus lager inbrengen. Tip: je moet de onderkant van de cup zelf gemakkelijk kunnen aanraken met je duim en wijsvinger. Uitzondering voor vrouwen met een lage baarmoedermond.  Die breng je in rond de baarmoedermond.
  • de cup is niet volledig opengeklapt: De cup klapt niet open als je hele stevige bekkenbodemspieren hebt of als je gespannen bent. Extra ontspannen helpt dus. Misschien oefenen tussen de maandstonden door, als er geen bloed bij is, of in de douche. Best gehurkt. Wat ook kan helpen is eens aan de onderkant van de cup trekken en het met een kwartslag terug op zijn plaats steken. Daardoor kan je cup toch nog openklappen. En als die tips niet helpen, heb je misschien gewoon vrij stevige bekkenbodemspieren en heb je een stuggere cup nodig (zie volgende punt),
  • de cup is te zacht: deze volgt op de vorige. De meeste menstruatiecups die in de supermarkten te koop zijn, zijn vrij zacht. Waardoor ze ook moeilijker in gebruik zijn. Je duwt ze gemakkelijk onbewust in met je bekkenbodemspieren waardoor de cup niet opengeklapt blijft. In dat geval heb je een stuggere cup nodig. 
  • de cup is te klein voor je vagina waardoor de cup niet vacuum wordt
  • de cup is vol. Hoewel je dat na verloop van tijd wel goed voelt, omdat hij dan door het gewicht een beetje zakt.

Soms is de menstruatiecup niet dé oplossing, helaas. Soms is er geen match en blijf je lekken hebben. Dan kan een menstruatiespons helpen. Een natuurlijk product dat je inbrengt als een tampon, zonder dat het chemische bestanddelen bevat.

Als een menstruatiecup niet openklapt nadat je deze ingebracht hebt, wordt het niet vacuum en krijg je lekken. Het bloed kan er langs lopen. En dat is niet de bedoeling.

De cup klapt niet open als je hele stevige bekkenbodemspieren hebt, als je cup te groot is, of als je gespannen bent. Extra ontspannen helpt dus. Misschien oefenen tussen de menstruatie door, als er geen bloed bij is, of in de douche. Hurken bij het inbrengen is een fijne houding. Of met een been op een stoel. Wat ook kan helpen is eens aan de onderkant van de cup draaien. Daardoor kan je cup toch nog openklappen. Ook kun je de cup onder het houde water houden voor het inbrengen. door de koudere temperatuur wil deze nog wat stugger worden.

Als die tips niet helpen, heb je misschien gewoon vrij stevige bekkenbodemspieren en is een Meluna Sport meer iets voor jou.

We hoorden ook van een ervaringsdeskundige dat hem anders vouwen om in te brengen ook kan helpen. 

Ja, ook dat kan. Na je bevalling kan je nog flink wat bloeden. En na je bevalling ben je natuurlijk heel gevoelig. Je hebt net een baby gekregen. En een zachte aanpak is zeker aan te raden. Dus liefst geen chemische superabsorberende maandverbanden die irritatie kunnen veroorzaken, maar liever stoffen in natuurlijke materialen. 

 

Nachtverbanden

De meeste vrouwen kiezen voor een nacthtverband. Zo’n nachtverband is vrij groot en interessant als je ligt en het bloed durft naar beneden te lopen. Bovendien kunnen ze veel absorberen doordat ze meer absorberend materiaal (lees: stof) hebben. Bij flink veel bloedverlies kan je het maandverband boosten door er twee te gebruiken. Maar je kan ook een inlegger vas wasbaar maandverband of een extra doek, zoals een tetradoek, gebruiken, om extra absorptie te hebben.

 

Wassen

Kraamverband was je/spoel je op dezelfde manier als wasbaar maandverband. 

 

En een menstruatiecup?

Nee, het is beter om geen  menstruatiecup te gebruiken om kraambloed op te vangen.

Wasbare borstvoedingscompressen worden ook wel zoogcompressen, borstvoedingspads of borstvoedingskompressen genoemd. Het zijn stoffen pads die je in de periode dat je borstvoeding geeft in je bh stopt, om zo eventuele lekken op te vangen. Ze zijn te vergelijken met wegwerpkompressen, alleen gooi je ze niet telkens weg, maar kan je ze na gebruik wassen. Vaak zijn ze in katoen, bamboe of hennep. Aan de buitenkant zit er soms nog een synthetische PUL-laag. Die houdt het vocht tegen, maar is toch ademend.

 

Waarom kiezen voor herbruikbare borstvoedingspads?

  • Omdat wasbare (of herbruikbare) borstvoedingscompressen gemaakt zijn van natuurlijke materialen, waardoor je minder kans hebt op irritatie. Het voelt gewoon aangenamer aan. Bovendien is het doordat het ademend is ook hygiënischer en minder een broeihaard van bacteriën.
  • Het is beter voor het milieu. Je moet het niet telkens weggooien. Waardoor er minder afval is. En het moet ook niet elke keer opnieuw geproduceerd worden, wat de CO2 uitstoot aanzienlijk vermindert.
  • Het is goedkoper. Je hebt wel een startinvestering, maar die investering win je snel terug.

 

Praktisch: hoe gebruik je wasbare borstvoedingspads?

Eigenlijk op dezelfde manier als dat je wegwerp pads gebruikt. Alleen gooi je het niet na elk gebruik weg, maar was je ze.

 

Hoe was je herbruikbare borstvoedingscompressen?

Je wast de borstvoedingscompressen op 60° met weinig wasmiddel en zonder wasverzachter. Zo heb je minder kans op allergische reacties op de zeep.

 

Hoeveel borstvoedingspads heb je nodig?

Dat is een goede vraag. Het is natuurlijk anders van vrouw tot vrouw, afhankelijk van de hoeveelheid melk die je hebt. Met een vijftal paar kan je in ieder geval al even verder zonder te wassen.

 

De waardering van www.katoenenko.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 102 reviews.